Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

RODUN HISTORIA

 

Rodun historia lyhyesti

Rodun kehittäjä oli tshekkiläinen kynologi ja geneetikko Frantisek Horak (1909-1996) Klanovicesta, Tsekin tasavallasta. Hän sai vuonna 1932 idean luoda uusi rotu, joka olisi skotlanninterrieria sopivampi sikäläiseen metsästyskäyttöön. Idea toteutui vasta vuonna 1949, toisen maailmansodan jälkeen. Ensimmäinen ceskyterrieri, Adam Lovu Zdar, syntyi 25. joulukuuta 1949 yhdistelmästä sealyhaminterrieriuros (Burganier Uruquelle)- skotlanninterrierinarttu (Scotch Rose).

Vuonna 1956 rotu esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle Libericen koiranäyttelyn yhteydessä. Rotu saavutti silloin suuren suosion ja sen jälkeen ceskyterrieri on saanut paljon ystäviä sekä kotimaassaan että ulkomailla. FCI alkoi rekisteröidä rotua vuonna 1963. Alunperin rodun nimenä oli böömin- eli bohemianterrieri.

Harvasta rodusta on merkitty polveutumistiedot niin tarkoin ylös kuin ceskyterrieristä. Rodusta pidetään vieläkin Tshekin tasavallassa CT-kirjaa (Cesky Terier), johon merkitään tarkoin kaikki pentueet ja joka pentu saa oman juoksevan numeronsa. Ceskyterrieri on Tsekin tasavllan kansalliskoira ja rodun harrastajia löytyy ympäri maailmaa.

 

Rodun historia Suomessa

Ensimmäinen ceskyterrieri tuli Suomeen Ruotsista 1976 Susanne Heinoselle, Solvargens kenneliin. Se oli narttu nimeltään Gamgi. Ensimmäinen pentue syntyi Solvargens kenneliin 1979. Kennelissä syntyi muutama pentue 80-luvun alkupuolella. 

Pitkäaikaisin kasvattaja on Anitta Cavonius, kennel Sötnosar’s. Hän on kasvattanut ceskyjä vuodesta 1986 ja on palkittu merkittävillä palkinnoilla kuten STJ:n kasvattajaplaketilla ja SKL:n Vuolasvirta-palkinnolla. Anitta  ja tyttärensä Pia Cavonius ovat tuoneet jalostusnarttuja- ja uroksia monista maista. He ovat myös vieneet ceskyjä mm. Tshekin tasavaltaan, Hollantiin, Ruotsiin, Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Meksikoon.

Mia Puisto (os.Johnsson), kennel Cantabile, on aloittanut kasvatustyönsä 1997. Kennelin kantanarttu oli Sötnosar's Chyba. Cantabile kennelissä on tähän mennessä syntynyt 13 pentuetta ja 43 ceskypentua. Hän on tuonut jalostusuroksia ja -narttuja Ruotsista, Puolasta, Saksasta ja Tshekin tasavallasta. Cantabile-kennelistä on viety pentuja mm Yhdysvaltoihin, Hollantiin, Ruotsiin, Belgiaan ja Kanadaan. Mia on kasvattanut useita näyttelyissä menestyneitä ceskyjä mm. Cantabile Miro, Cantabile Oksana, Cantabile Penelope, Cantabile Tempo sekä Cantabile Walo. Mia on palkittu ansiokkaasta kasvatustyöstä Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla, STJ:n hopeisella ansiomerkillä sekä SuKoKan kasvattajapalkinnolla.

Ritva ja Göran Sjöström, kennel Nelum-Himalis, ovat aloittaneet kasvatustyön 1996. He ovat myös kasvattaneet 10 ceskypentuetta (28 pentua). He ovat tuoneet Ruotsista,Valko-Venäjältä ja Tsekin tasavallasta  jalostuskoiria ja kennelistä on mennyt ceskypentuja mm. Valko-Venäjälle, Yhdysvaltoihin ja Saksaan. Yksi menestyneimmistä Nelum-Himalis pennuista on Nelum-Himalis Armanjac, joka saavutti mm. 8 eri maan muotovalion arvon.

 Kibojas Urban, Solvargens Wanda, Solvargens Wåffla ja Solvargens Wårjade.
Kuva: Susanne WendellKibojas Urban, Solvargens Wanda, Solvargens Wåffla ja Solvargens Wårjade. Kuva: Susanne Wendell

Tiina Lahtisen kennel Metrin on kasvattanut ensimmäisen cesky-pentueen vuonna 1987 ja oli yksi ensimmäisistä cesky-kasvattajista Suomessa. 80 - 90 luvulla syntyi 5 ceskypentuetta. Valitettavasti nuo linjat eivät jatku enää. Cesky-kasvatukseen Metrin palasi S-pentueen myötä 2014 ja nykyään nimellä on kaksi osakaskasvattajaa: Tiina Lahtinen ja Outi Pyykkö

Uudempia ceskyterrierikasvattajia ovat kennel Windytown (Maria ja Petri Lehto), kennel Galbraith (Laura Loikkanen), kennel Findafriend (Johan Backholm) ja kennel Mesmerizing (Ann Moring).

 Ceskyterrierikasvattajia, joilta ei ole rekisteröity pentuja viime aikoina:

Tuulikki Korpio, kennel Tuulikorven, on kasvattunut yhden ceskypentueen (5 pentua). Hän on tuonut jalostusnartun Tsekin tasavallasta ja Norjasta sekä uroksen Hollannista. Tuulikin kasvattamasta pentueesta syntyi erityisen menestyksekäs uros, Tuulikorven Tarek, joka on saavuttanut  mm. 9 Voittaja-titteliä, kaksi Pohjoismaiden Voittaja-titteliä sekä Euroopan Voittaja-tittelin.

Sari Hautala, kennel Minipeikon, kasvatti useita pentueita 90-luvulla. Kennel aloitti toimintansa Metrin-kennelin ceskyillä sekä toi myös jalostuskoiria Ruotsista sekä Hollannista ja kennelissä syntyi useita pentueita. Reijo Hautala, kennel Tuplasametin, kasvatti muutaman ceskypentueen yhteistyössä Minipeikon -kennelin kanssa.

80-luvulla Nanna Pesola (kennel Karamell-in) ja Pirjo Lampero (kennel Freckle-Face) kasvattivat muutaman pentueen.

Yhden pentueen kasvattajia: Eeva-Liisa Puhakainen (Röllitassun -88), Helena Junkkari (Honeysilk -95), Auli Hynninen (Apalogitis Adoramus -90), Hilkka Bergman (-87), Saara Eilo (-89), Heli Hakamäki (Godetian -01), Sirpa Lehti (-16) ja Katja Sjöroos (-16)

 Suomalaisten kasvattamat ceskyterrierit ovat saaneet tunnustusta rodun harrastajien keskuudessa niin kotimaassa kuin maailmalla.